26. okt 2015

Meie kooli aastapäev

Ajalugu:

335.a. tagasi, 1680.a. palkasid jõukamad taluperemehed Kuusalu kihelkonnas oma laste, nii poiste kui ka tüdrukute, õpetajateks Tallinna koolide kasvandikke.) L.Andresen "Eesti rahvakooli vanem ajalugu" lk.34, Tln.1991.

291.a. tagasi, 1724.aastal peeti Kuusalu kihelkonnas, Kolga mõisas nn mõisakooli. Õpetasid Juminda ja Loksa rannakabelite köstrid. /"Eesti kooli ajalugu" Tln.1989 lk.208 ja 535./

"Kuusalu kihelkonnas pole ühtegi kooli ja meie ei vajagi neid, sest koduõpetusega saavutatakse kõik, mida rahvakoolidelt võib oodata," kirjutas veel 1859.aastal pastor Eduard Ahrens, vaatamata sellele, et 1856.a. kinnitas Aleksander II Eestimaa kubermangus seaduseparagrahvi, mis nõudis, et iga 300 elanikuga vald peab asutama kooli. 

151.a. tagasi, 1864.a. 29.septembril (vkj.) õnnistati Kolga vallakoolile Vaadisepa talu, hiljem Luuba talu, mille andis koolile Krahv Carl Magnus Stenbock. 
Esimesena kogu kihelkonnas alustas tööd Kolga vallakool. 
16.dets. 1877.a. (vkj.) õnnistati Uuri koolimaja.
25.okt. 1899.a. (vkj.) õnnistati uus Uuri koolimaja.
24.okt. 1919 kool sai oma lipu, lipu õõnistamine.

29.a. tagasi, 1986.aastal avati uus punasekatuseline koolihoone Kolgas, Liivamäe metsapargis. 



Palju õnne Kolga Kool ja koolipere tänasel pidupäeval, mida sel aastal tähistasime kontserdiga peale sügisvaheaega; esmaspäeval, 26.oktoobril algusega kell 13 üleval saalis. 

Sünnipäevalaulu laulsime juba hommikul, traditsioonilisel esmaspäevasel kogunemisel peale 2.tundi. 5.tunni ajal toimus väike kontsert, kus meenutuse ajaloost tegi direktor Tõnu. Kõikidele küsimustele tulid vastused kiirelt, seega kool on südames ja ajalugu teatakse peast. Nii kooli kui ka valla poolt õnnitleti tööjuubeliaastate puhul valvur Heile-Mariet ja õpetaja Signet. 

Esines ka sel aastal alustanud mudilaskoor õp.Krista juhendamisel. Lauldi kaks laulu: "Sabalaul" ja "Kuula ikka väiksemat". 

2.klassi õpilased tantsisid meile tantsu  "Näpupolka", juh.õp.Krista. Lisette esines flöödipalaga L.van Beethoveni "Ekossees", juh.õp.Anne, klaveril õp.Külli-Katri.

 
Kontserdi lõpetuseks tuletasime meelde spetsiaalselt meie kooli sünnipäevaks 2.nov.2012.a. õp.Külli-Katri poolt kirjutatud laulu "Armas kool", mida laulsime ühislauluna. (Vabandan, videost puudub 1.salm.)

Seejärel panime riidesse ja läksime õue katsetama. Nii nagu sünnipäevapeole kohane, võib sünnipäevalaps olla ringi keskel ja teised saavad kätest kinni ümberringi sünnipäevalaulu laulda, nii tahtsime ka meie ringi keskele jätta meie koolimaja. Kogu kool võttis kooli ees kätest kinni ja laulis veelkord sünnipäevalaulu. 9.klass liikus ühelt poolt koolimaja ja 1.klass teiselt poolt. Suured jõudsid söökla nurgani, väiksed pisut üle poole võimla jagu. Seekord jäi puudu umbes 30m. Kuna sel päeval oli ka puudujaid ja me ei kaasanud kõiki kooli õpetajaid-töötajaid, siis jõudsime järeldusele, et kui kõik koolipere oleks olemas ja koos, siis suudame me teha ringi ümber meie armsa kooli. 

Palju õnne Kolga kool, koolipere ja meie sõbrad!